Sjukförsäkring eller inte?

Läste just i DN om att de nya reglerna för sjukpenning inte kommer att påverka så många som man föruspått. Spännande att man just i DN skriver detta. Det låter nästan som en julklapp åt alla de ca 64000 personer som enligt prognos har varit sjukskrivna 180 dagar efter nyår. Vad skönt, kan de pusta ut nu? Kommer de inte att bli utskrivna ur sjukkassan? Det måste kännas bra för alla de som har en svår cancersjukdom eller en allvarlig depression och inte har en möjlighet att gå tillbaka till att arbete redan efter nyår. Eller kan de kanske det? Kanske kan den cancersjuke faktiskt skriva lite papper på ett kontor, eller kanske plocka några lättare varor på ett lager? Kanske kan den deprimerade jobba hemma med städning eller klippa gräset i någon park?
Detta kommer innebära att försäkringskassan får ännu mer makt och skyldighet att ”leka” doktor och ha den slutliga bestämmanderätten om vem som har en arbetsförmåga och hur stor den är. Och när ekonomin är mindre bra så kommer givetvis de också vilja spara pengar och vilka kommer då med stor sannorlikhet bli lidande? Ja, det kanske jag inte ens behöver nämna….

Annonser

4 svar to “Sjukförsäkring eller inte?”

 1. Magnus Says:

  Ojoj, du har köpt partipropagandan rakt av märker jag. Märkligt att du angriper DN för ett uttalande av en analytiker på Försäkringskassan, eller tycker du inte att DN ska få rapportera detta?

  Sedan vänder jag mig emot hur du (nu bevisat) använder dig av svårt sjuka som slagträn i en debatt där syftet tycks vara att knipa billiga politiska poäng. Läste du inte artikeln på DN? Det blir ju lite löjligt när media och politiskt obundna tjänstemän lägger fram fakta och det helt ignoreras i den politiska debatten.

  För övrigt så påverkar inte Försäkringskassans eventuella behov att spara pengar sjukförsäkringen, då den regleras i lagar och regler av regeringen. Kassan kan inte på eget bevåg ”spara pengar” i socialförsäkringssystemet, det är upp till Sveriges Riksdag att besluta om – och några sådana förslag har inte setts till.

  Ditt anslag i blogginlägget är vare sig sakligt eller ärligt.

 2. Anna Rosmark Says:

  Inte sakligt och ärligt?! Jag utgår alltid från min politiska övertygelse vilket jag antar att du också gör. Min absoluta övertygelse är att man alltid måste sätta den lilla, svaga människan i centrum. Den lilla människan som, även om du tror det, inte klarar av att fatta helt egna beslut utan behöver hjälp. Jag, som ganksa välutbildad och frisk person, har inga problem att rätta mig in i ledet och dra mit strå till stacken men som du MÅSTE vara medveten om så är inte alla i den situationen. Detta skulle jag kunna härleda till alla politiska diskussioner, tex din andra kommentar om Vårdnadsbidraget som i mina ögon är så fullständigt obota dumt och kommer ryka efter nästa val! Vi sossar använder inte svaga och sjuka för att skaffa billiga poäng. Vi står upp för dom som, så tydligt, vår fantastiskt Allians har glömt bort!

 3. edvinalam Says:

  En stor förändring av sjukförsäkringen är att den inte längre kommer användas som en arbetsmarknadspolitisk – utan kommer vara till för dom som är sjuka och saknar arbetsförmåga.

 4. Anna Rosmark Says:

  Och det har den inte varit menar du? Beror nog på hur man ser på det och om man själv varit sjuk och sett hur svårt det varit att få det godkänt av försäkringskassan. Borgarna vill så gärna se att så många som möjligt av de som utnyttjar sjukkassa och a-kassa är fuskare. Förstå vad bra om det visar sig att de har rätt? Då skulle ju staten (hmm…vilka nu det är..) spara MA-ASSOR av pengar! Jiiiippiiiii!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: