Konsumera mera mera!

pengar
Igår i Svd och i dagens DN står det att finanskrisen inte verkar påverka årets julhandel utan troligtvis kommer märkas först nästa jul. Det står även i DN att lågprisvaruhusen dock nästan har fler besökare än vanligt. Det tycker jag låter lite sorgligt på ett sätt. Vore det inte bra om en kris som denna på något sätt kunde komma med någonting positivt? Har vi ett behov av att handla nya saker?

I dagens Sverige konsumeras ALLDELES för mycket. Det tror jag inte att någon kan säga emot. Vi köper saker även om vi inte behöver och allt detta påverkar givetvis vårt sett att se på pengar och även, viktigast av allt, hur vi ser på miljön!

Vi vet så väl att denna konsumtion inte alls är bra och att slutar vi inte så kommer det få ödesdigra konsekvenser. Resurserna kommer att ta slut. Alla utsläpp gör luften mycket sämre för oss och gör att isarna smälter och polerna kommer om en inte alltför snar framtid smälta vilket leder till enorma översvämningar och en massa människor kommer var tvungna att flytta. För att inte tala om vad som händer när, inte om, oljan tar slut. Vad ska vi få bränsle, plast, el ifrån då? Alternativen till oljan är alldeles för få än så länge.

Detta vet vi. Ändå fortsätter vi likadant….

Tänk om finanskrisen kunde få oss att tänka om. Tänk om en kris kunde föra oss samman och inse att vi i i-länderna (för det är vi som står för den allra största delen av konsumtionen) måste börja spara på resurserna. Då skulle krisen kunna ses som något positivt. Något som kanske räddar oss från en framtida katastrof!
ev103a1

Annonser

5 svar to “Konsumera mera mera!”

 1. Jonas Sahlin Says:

  Det är lite skoj att du lyckas stapla så många felaktiga påståenden i ett så kort inlägg…;) Jag får se det som en julklapp till mig, nu har jag något att göra på juldagen. För det är på juldagen min riktiga kommentar kommer. Hinner inte nu för jag måste in till stan och konsumera…:)

 2. Jonas Sahlin Says:

  Nu blev det inte på juldagen utan på annandagen. Bättre sent än aldrig…:)

  Vad menar du med att det konsumeras alldeles för mycket? I förhållande till vad? Vad är en rimlig konsumtion tycker du? Det är väl en väldans tur att vi köper saker vi inte behöver. Sådant som man skulle kunna kalla lyx. Det är ju det som gör att riktigt användbara saker kan vaskas fram. Det är så utveckling går till. Hade konsumtionskritikerna fått bestämma tildigare under århundradet så hade vi t ex förmodligen inte haft lågenergilampor idag. Dessutom är det rätt många människor som är beroende av det vi köper för sin försörjning.

  Vi vet inte alls att denna konsumtion inte är bra. Tvärtom vet vi att vi har konsumtionen att tacka för allt. Utan konsumtion, ingen utveckling. Ingen utveckling, ingen tillväxt. Hade vi inte haft tillväxt de senaste hundra åren eller så så hade fortfarande hälften av alla barn dött före sina föräldrar. Det tål att tänkas på.

  Sen påstår du att resurserna tar slut. Vilka resurser menar du då? För ett gäng decennier sedan vill många att man skulle begränsa utbyggnaden av telefoni eftersom kopparn skulle ta slut annars när alla kineser vill ha telefon. Vi vet båda hur fel den prognosen hade. Tänk om vi hade trott på profetsiorna då. Det där om att oljan tar slut är en märklig sak. Så länge vi har en marknadsekonomi där pris bestäms av tillgång och efterfrågan så kan inte oljan ta slut. Någonsin. När tillgången sjunker så stiger priset. När priset stiger lönar sig investeringar i andra energislag bättre.

 3. Anna Rosmark Says:

  Hmm…du har många poänger men en sak har du glömt.
  Miljön! Hur påverkas den? Om vi inte hade konsumerat så mycket så hade vi väl inte behövt lågenergilampor? Hade vi inte konsumerat så mycket hade vi inte haft lika många människor att försörja och då hade vi inte behövt skaffa fram alternativa källor.
  För oljan kommer ta slut, det är jag helt övertygad om. Jorden (läs solen) kan på egen hand försörja 1 miljard människor. Antar att du vet hur många det finns på jorden nu?
  Det är antalet människor på jorden som tvingat fram utveckling. Vad är det som säger att vi hade haft ett sämre liv om vi varit bara 1 miljard men med sämre teknik än nu? För mänskligheten hade det garanterat varit mer lönsamt än det vi har hållit på med de sista 150 åren.

 4. Jonas Sahlin Says:

  Nix, jag har inte glömt miljön. Jag tycker bara inte att den är viktigare än människan.

  Vem hade du tänkt skulle bestämma hur många barn man ska ha rätt till? Fast det har du rätt i, det behöver ingen göra. För ett par hundra år sen så begränsades befolkningen av svält och sjukdomar. Barn dog oftare före sina föräldrar än efter. Låter riktigt lockande att backa 150 år. Menar du att samtidigt som vi vill minska fattigdomen i Afrika så ska vi själva sträva efter att komma tillbaka till en tid då vi hade det likadant?

  Du förstår väl föresten att ditt resonemang ger mig större ”rätt” att konsumera än du eftersom jag bara skaffat ett barn…:)

  Människan har med uppfinningsrikedom övervunnit många begränsningar genom århundradena och det finn ingen anledning att tro att hon inte skulle kunna fortsätta. Det kommer alltid att finnas olja. Den sista litern kommer ingen tycka är värd att pumpa upp (eller hur man nu gör då) eftersom då priset blivit så högt att vi inte behöver pumpa upp den.

 5. Anna Rosmark Says:

  Hur kan du säga att miljön inte är viktigare än människan! Konstigt resonemang. Du har inte sett ”En obekväm sanning” eller ”I elfte timman” förstår jag….
  Jag har fyra barn med två pappor, alltså ett barn plus bara, inte så farligt men visst, illa av mig!
  Det låter som att du börjar tappa tråden….är det så 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: