Val till EU!

I juni är det val till Europaparlamentet Jag har, med andra socialdemokrater, funderat på vad detta betyder för svenskarna och vad vi ska göra för att få så många som möjligt att gå och rösta den 7 juni.I Europa ser inte styret riktigt ut som i Sverige, det är inte samma samarbete utan mer enskilda partier som styr. Det är även mer starka personligheter som väljs in och som ska representera medlemmar i länder.

Inför valet måste vi politiker berätta för våra väljare varför det är så viktigt att rösta till ett parlament som inte ligger i Sverige. Vi är inte ett stort land och vi får inte ha många ledamöter i EU-parlamentet men vi kan ändå spela en stor roll. Alldeles efter valet kommer tex Sverige stå som ordförandenation vilket innebär mer uppmärksamhet och mer möjlighet att påverka.

EU är borgerligt styrt. Det största partiet, EPP (som kan jämföras med Sveriges moderater, kristdemokrater m fl) har 278 av de 785 stolarna. ESP ( socialdemokrater) har 219. Resten består av vänstern, de gröna och några andra mindre partier.

Vi socialdemokrater i Sverige vill givetvis att detta ska ändras och tror att EU behöver mer solidaritet och medmänsklighet. För att få mer väljare har vi funderat på vad väljarna i Sverige tycker är viktigt. En sak som jag har trott är att det i EU är Sverige, inte olika partier, som sitter på stolarna men efter att ha läst på lite och lyssnat på en EU-parlamentariker inser jag att det mer är personerna vi väljer in som räknas (dels eftersom EU fungerar mer så). Väljer vi in en sosse så är det sossen som sitter här och representerar socialdemokrati. En moderat representerar moderaterna (dvs kapitalism…).

Därför kommer här några punkter som socialdemokraterna i Örebro tycker är viktigt att ha i valplattformen:

– Löntagaren före marknaden
– Stärk kollektivavtalen
– Kontrollera finansmarknaden
– EU som fredsaktör
– Hållbar global utveckling
– Stärk EU s klimatpolitik
– Tågtrafiken
– Stoppa människohandel
– Kamp mot organiserad brottslighet
– Ändra alkoholpolitiken
– Ett jämställt Europa

Detta är bara en liten del och socialdemokraterna ska under våren visa mycket mer av vad de vill med den Europeiska Unionen!roslogga3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: