Akta dig!!!

När kan det behövas censur? Behövs det censur någon gång?

Syftet med kampanjen är att rensa upp i det utbud som skadar den allmänna moralen och unga människors fysiska och mentala hälsa.

Det är det styrande Kommunistpartiet i Kina som anser detta och vill censurera de två stora sökmotorerna Baidu och Google. Detta tycker jag känns ganska oroväckande.

Vi har i Sverige en Yttrandefrihetsgrundlag

Yttrandefrihetsgrundlagen gäller inte bara för radio och tv utan också för medier som film och andra ljud- och bildupptagningar. Det betyder att även till exempel videoinspelningar och cd-romskivor omfattas av lagen. Bestämmelserna för radio och tv har dessutom utvidgats till att gälla vissa webbsändningar.
Det har också införts ett frivilligt grundlagsskydd för databaser genom till exempel Internet. Det innebär att inte bara massmedieföretag grundlagsskyddas. Även andra, som organisationer och enskilda personer, kan ansöka om och få grundlagsskydd för en webbplats.

och en Tryckfrihetsfördningen

Tryckfrihetsförordningen ger var och en grundläggande rätt att föra fram sina åsikter och att sprida dem utan förhandscensur. Sverige fick sin första tryckfrihetsförordning så tidigt som 1766.

som ger oss stora möjligheter att ha en fungerande demokrati genom att alla har rätt och möjlighet att säga och skriva ner sina åsikter.

Om detta ska censureras, vem ska göra det då? Vem ska då bestämma vilkas åsikter som är ok och vilka som inte är?

Läst om i dagens DN och SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: