Homo…sapiens?

Läser i DN om homosexuella i Senegal som dömts till åtta års fängelse för

oanständigt beteende och onaturliga handlingar och medlemskap i en kriminell organisation.

Jag funderar på hur det har varit i Sverige genom tiderna och hittar en bra historisk beskrivning som Joakim Anrell skriver om på sin hemsida. Han skriver bland annat att

I Sverige var homosexuella handlingar kriminella fram till 1944. Den som blev upptäckt som homosexuell kunde bestraffas med upp till två års straffarbete.

Lite längre ner läser jag

Sammanfattningsvis kan sägas att den främsta utvecklingen för homosexuella har skett under de senaste två decennierna. Och framöver lär vi säkerligen få se hur den trenden fortsätter, med nya lagar till homosexuellas fördel. Det är också intressant att se hur lesbiska under alla år har ”glömts bort”. Kanske kan det förklara mycket av varför homosexualitet än idag nästan alltid förknippas med bögar. Men tiderna har definitivt förändrats kraftigt och Sverige har kommit mycket långt jämfört med övriga världen.

Det känns väldigt positivt att Sverige kommit så långt i sin utveckling inom detta område och inom andra jämlikhetsområden, även om det är en del kvar när det gäller kvinnor. Min tankar snurrar kring vad det är som gör att många andra länder inte kommit lika långt.

Kan det beror på att Sveriges välfärd har gjort att vi haft tid och möjlighet att fundera över dessa viktiga frågor och därmed utvecklas? Många andra länders ekonomi och struktur kanske inte har tillåtit detta, utan har varit tvungen att lagt kraft och energi på mer primitiva frågor. Som tex att få landet att växa.

Jag vill inte regredera i utveckling och tro något annat om de som styr i tex. Senegal. Vi är ju trots allt människor från samma ras. Alla är vi HOMOsapiens på jorden och många av oss är av naturen HOMOsexuella.

Annonser

3 svar to “Homo…sapiens?”

 1. turez Says:

  Det är oerhört skönt att just den frågan han kommit så långt i utvecklingen i Sverige som den har. Jag förstår bara inte hur andra länder inte har kunnat komma till insikt att det är okej med kärlek, oavsett vem det är man älskar och vilket kön den har. Men det kanske är som du skriver, att det har annat att tänka på. Sorgligt om det är så. Många bra människor som åker i fängelse då, bara för att dom älskar varandra.

 2. Charlotte Says:

  hej hej är detta ett arbete du har i skolan eller ? jag hller precis på med att skriva ett projekt om homosexualitet 🙂 kram

 3. Anna Rosmark Says:

  Jag jobbar med arbetslivskontakter och jämställdhet. Har en del erfarenhet av hbt-frågor.
  Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: