Slår mot de svaga som vanligt!

dsc00362Sänkt a-kassa, massor av varsel, fler arbetssökande, hårdare tryck på olika instanser i samhället tex. arbetsförmedling, företag, försäkringskassa och socialförvaltning. Är detta bara en konsekvens av den ekonomiska krisen eller kan de även handla om regeringens politik?

Igår var jag på möte i Socialnämnden. Jag tycker att dessa möten är intressanta samtidigt som de ganska ofta har tunga ärenden att ta beslut om som gör att det känns väldigt tungt i hjärtat.

Igår pratade vi mycket om 2009 års budget och fick en genomgång från avdelningen som har hand om försörjningsstöd (fd. socialbidrag). Vi fick bla. höra att det är många personer som anser sig fått ett felaktigt beslut, dvs fått avslag på sin ansökan, som överklagar till högre instans. Vi diskuterade vad detta kan bero på.

Det är givetvis inte konstigt om man blir besviken på att inte ha rätt till pengarna men jag, och andra med mig, fick igår känslan av att ett överklagande många gånger beror på att personerna som sökt inte förstått beslutet. Vad beror då detta på?

Det framgick att alla som vill träffa en handläggare inte får möjlighet till detta. Är man tex. invandrare med väldigt svaga kunskaper i svenska spräket så kan åtminstone jag förstå varför man vill träffa handläggare och inte bara höra en röst i telefonen. Måste vara mycket lättare både att förstå och att göra sig förstådd vid ett fysiskt möte.

Frågan som jag ställde var då om det finns för få handläggare på försöjningsstöd? Att först stå i telefonkö och sedan få höra att det inte finns någon anledning att träffas måste ju vara frustrerande. Ett negativt beslut som man inte förstått skulle jag också överklaga.

Att söka försörjningsstöd är i sig ingen rolig sak eftersom det betyder att man inte har ett jobb och därmed saknar den tryggheten som detta innebär. Ska man dessutom behöva försvara sig och diskutera sig fram till ett personligt möte?

Den sänkta sjukförssäkringen kommer med stor sannorlikhet leda till fler ansökningar av försörjningsstöd och vad händer då? Anställs fler handläggare eller får de stackars medborgare utan ekonomisk trygghet känna ännu mer olust i att vänta i telefonköer och inte få personlig kontakt?

Om det anställs fler handläggare – vad har man då tjänat för pengar på att skära ner i sjukförsäkringen?
Detta blir en intressant, men ICKE lustig, situation att se hur den kloka regeringen väljer att lösa.

Läs även Ilsemarie

Annonser

Ett svar to “Slår mot de svaga som vanligt!”

  1. Fuskkontroller och köttfärs « Ett hjärta RÖTT Says:

    […] Bloggat; Claes Krantz, Annas Rosblogg […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: