Vem bestämmer?

Jag har en kompis som jag pratar mycket politik med vilket är fantastiskt roligt och lärorikt. Speciellt eftersom våra åsikter nästa alltid skiljer sig åt. Det kan vara allt från friskolor till försvar och han vinner nästan alltid. Det är väldigt farcinerande eftersom jag vet (he he) att han har fel.

Vissa personer är så otroligt pålästa och detta blir jag imponerad av. Det inger respekt och oavsett vilket politisk tillhörighet personen ifråga har så kan jag bara imponeras av all kunskap. Jag måste deffinitivt bli bättre på socialdemokrati så jag inte plötsligt får för mig att jag valt fel parti. Det vore förödande eftersom jag innerst inne VET att socialism är den enda rätta vägen…

Idag, precis som flera gånger tidigare, så diskuterade vi vilka det är som bestämmer och vad de ska bestämma. Min uppfattning är att eftersom alla medborgare i Sverige har en möjlighet att rösta fram de åsikter som de tycker är viktiga så bestämmer alla gemensamt. Precis som när man röstar eller lottar i andra sammanhang så måste man följa spelets regler och inte vara en dålig förlorare. I riksdagen sitter dessutom representanter från alla partier och har lika stor möjlighet att bestämma, även om det alltid blir majoriteten som vinner om de är oense.

Min kompis anser att det bara är de som vinner, alltså majoriteten, som bestämmer och att det är därför majoriteten inte ska ha så mycket makt. Alltså att staten inte ska ha mer makt än absolut nödvändigt.

Vi har väldigt olika syn på vad staten är och vad den bestämmer. Vi har även väldigt olika syn på vad orden förtryck och tvång betyder. Det är dock det som gör det så spännande. Olikheter är det som gör samhället så rikt. För rikedom sitter inte i min mening i pengar och kapital utan i andra saker som tex. kunskap, glädje och sorg. Sedan får min vän kapitalisten säga vad han vill 😉

ros1

Läs gärna Överens, Höger eller vänster, S-politiken.

Annonser

4 svar to “Vem bestämmer?”

 1. Patrik Says:

  Du inser väl att tro, eller att ”veta” utan kunskap och förståelse, eller bevis, är samma sak som religion? Sosseriet har övertagit religionens roll i Sverige.

 2. Magnus Says:

  ”I riksdagen sitter dessutom representanter från alla partier och har lika stor möjlighet att bestämma, även om det alltid blir majoriteten som vinner om de är oense.”
  – Nej, sossarna, miljöidealisterna och kommunisterna får inte vara med och bestämma. Däremot debaterar våra företrädare med dem, men vid voteringarna kör vi över dem varje gång – trots små marginaler.

  Det bevisar, tycker jag, din kompis idé om att staten inte ska ha för mycket makt. Som det är nu bestämmer (de facto) en minoritet av den svenska valmanskårens representanter över en majoritet av folket.

  Även om jag tycker att politiken de för är till 90% rätt så känns det lite sådär. Som tur är sänker de skattetrycket, avskaffar monopol och ökar friheten. Det innebär mindre makt till en demokratiskt vald minoritet.

  I riksdagen kan man kalla systemet för majoritetens diktatur, oavsett vem som för tillfället styr.

  Ett samhälle med mer av selektiv välfärd, exempelvis där generella bidrag avskaffas till förmån för de med sämst förutsättningar, skulle var och en vara mindre beroende av staten och politikerna. Var och en skulle också i högre utsträckning kunna bestämma över sitt eget liv.

  Kort sagt, i ett mer liberalt land skulle 55% av folket få som de vill och resterande 45% också få som de vill.

 3. Anna Rosmark Says:

  Sitter man med som förtroendevald så har man all rätt att vara med och bestämma. Majoriteten har en viss skyldighet att lyssna och jämka med oppositionen eftersom man bestämmer utifrån medborgarnas bästa. Om detta inte sker så är det fel. I de nämnder jag sitter så känner jag visst att jag kan påverka även om jag, precis som du säger, bara vid enstaka tillfällen får igenom det jag vill.
  Så är systemet och så har väljarna valt att det ska vara.
  Liberaler är naiva och trångsynta när de inte ser vad ”valfrihet” kan reslutera i. Alla kan inte välja själva och dessa människor kommer hamna utanför.

 4. Patrik Says:

  ”Alla kan inte välja själva och dessa människor kommer hamna utanför.”

  Utanför vaddå? Den socialistiska gemenskapen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: