Religionsfrihet!

Frågan om slöjans religiösa och kulturella betydelse divideras ständigt i alla möjliga olika sammanhang. Nu senast i både SvD och DN.

Jag tänker på alla dessa stackars kvinnor som hela tiden måste stå upp för något som lagen redan klargör. Om slöja, Niquab eller Burka är en religiös beklädnad eller en kulturell har väl egentligen inte så stor betydelse? Det måste väl vara till varje individ att bestämma vilka kläder som är religiösa kläder och inte.

Lagen finns till bland annat för att skydda de som kanske inte kan välja pga familjetraditioner etc. Vem vet vad som döljer sig bakom kvinnans val. Det har vi dock inte med att göra så länge anledningen inte tydligt verkar förtrycka eller kränka.

Läs även Bahlool.

Annonser

46 svar to “Religionsfrihet!”

 1. Bahlool Says:

  Kul å se att jag inte är ensam om att försvara deras val, även om jag inte gillar det valet.
  Som en person skrev i min blogg, de ska bort med slöjan, för det är förtryck..så vi tar bort ett förtryck genom att använda oss av ett förtryck mot dessa tjejer. Hyckleri..

 2. georg Says:

  För H……., skall vi rätta oss efter islamiska vansinigheter??????????????????? Passar det inte som vi har det i landet – återvänd till arabiska länder. Vi får från resebyrår rådet att inte bära korta kläder när vi semestrar i musl. land!!!!!!!!!!!!!!!!! Vi skall aldrig akceptera muslimska krav – lev som VI -eller flyta. Blir jag anmäld för diskriminering?

 3. Wunder Says:

  Jag är personligen för mänskliga fri och rättigheter samt skyldigheter. Religion är för mig en privat ensak. Man må ha vilken religion man vill. När det gäller vad vi har rätt och skyldighet att göra och hur vi vill och ska klä oss – så skall alla behandlas lika. Visst – man skall ta hänsyn till att vi inte alla är lika och vissa har starkare behov av vissa saker än andra. Men det skall utgå från personens behov – man skall inte med autoamatik få rätt bara för att man hänvisar till religion. Ett exempel är en autistisk med ticks – han kan få snacka högt på lektionen – fast ingen annan får.

 4. eriande Says:

  Religionsfriheten säger bara att man är fri att dyrka vad man vill privat. Inte att man har rätt att maskera sig.

 5. Anna Rosmark Says:

  Jag har för en tid sedan jobbat ihop med både muslimska kvinnor och män. Det var otroligt givande och vi hade många intressanta diskussioner. Efter det skulle jag aldrig komma på tanken att ifrågasätta en muslimsk kvinnas val att bära slöja lika lite som valet att gå i moské eller värna om Muhammeds bild. Jag är själv inte religiös men respekterar religion och den religionsfrihet som vi faktiskt kommit överens om ska finnas i vårat land.

 6. Ben Says:

  To the Royal Islamic Sweden
  Min mamma sa att som man bäddar får man ligga.
  Ni har släppt in jävulen i landet. Statistiken visar att Sverige blir Islamic on 15 år med shiraja?? lag.

 7. Anna Rosmark Says:

  Det där hoppas jag var ett skämt!!!

 8. Johan Says:

  Håller med om vad ”eriande” säger och att likna någon som bär döljande huvudbonad med ”-En autistisk pojke med ticks.” vet jag inte riktigt om jag kan hålla med om. Hur fult och illa ses det inte att någon sitter med keps innomhus men sätt ett lakan över huvudet och kalla det religion så är det helt ok, att ta seden dit man kommer gäller tydligen inte dom som kommer hit…

 9. Sören Says:

  Inga huvudbonader innomhus överhuvudtaget, tycker jag.
  Gäller allt från mössa och keps till slöja och burka.

 10. Wunder Says:

  Ticks var bara ett exempel på ett mycket starkt behov som man kan ha svårt att ”bestämma bort”, ingen likhet alls med religiösa behov enligt min ringa mening. Fobier och allergier är ju inte heller så lätta att få bukt med m.h.a. bestämmelser. Och kanhända är den starka oviljan att visa sig omaskerad att likna vid en fobi i vissa fall.

  Jag har läst ett antal gånger i interviewer med slöjbärande tjejjer att de inte mår bra av att vara utan slöjan. Låter som en fobi tycker jag. Iofs så skulle väl de flesta ha besvär av att springa omkring helnäck. Det är ju också en typ a fobi. Nudister finns och de verkar ju inte vara helt konstiga varelser.

  Så – frågan är inte helt lätt. Vilka saker kan man bestämma utan att ingripa för mycket i en människas integritet.

  Men – om jag nu återvänder till ursprungsfrågan efter allt mitt pladder. Religiösa skäl till viss klädsel är inget jag direkt köper. Det är ytterst få bestämmelser rörande klädsel i religiösa skrifter. I bibeln finns någon passus om att man inte får ha fler än tre tygsorter, men det kan man nog ignorera bland alla andra konstiga regler om hur man offrar höns mm.

 11. Martin Isaksson Says:

  I england är det redan en parlament stolle som vill att Sharia lagar ska gälla för muslimer jämte det engelska
  detta kommer hit för eller senare då de avlar av sig i en sjuklig takt
  och stenåldersreligioner har inte på 2000talet att göra
  att vi har lyckats slita oss från kyrkans bojor på 700år ser jag som bra och att man nu släpper in en så bakåsträvande religion som islam är skrämmande

  jag har växt upp i malmö med araber och muslimer och islam är bara mindcontrol som kontrollerar hela ens liv från vagga till grav inget med fri vilja att göra

  åk till paradisen i Iran eller Saudiarabien om ni vurmar för dessa galningar

  tex nu år 2009 ska en 23årig tjej dömmas till 1års fängelse och 100piskrapp brottet jo våldtagen av 5män samt gravid och måste nu tvingas föda ungen innan hon piskas här har ni det som fredens religion strävar efter 2006 fanns ett liknande fall då blev en våldtagen av 7män sen skulle hon piskas och få 2års fängelse, men tack vare västvärldens press så tog sheiken bort straffet.

  så borde vi göra här i väst dvs motarbeta islams sjuka lagar och levnadsätt (det är inget liv att leva som kvinna att gömma sig under ett täcke)

  jo källa har jag läs om ni vågar.

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1124741.ece

 12. Anna Rosmark Says:

  Hmm..ledsen är det enda man kan bli när man läser dessa kommentarer. Dessa åsikter stämmer inte alls in på de muslimer som jag har pratat med. För jag har verkligen PRATAT med dom. Frågan är om några av er, tex Martin, har gjort det… Muslimer i Sverige går nog inte att jämföra med muslimer i Iran eller Saudiarabien.

 13. Bahlool Says:

  Det är märkligt att nakna tjejer inte irriterar de här herrarna, inte heller att folk visar sina trosor eller sina skitiga kalsonger, men fy fan om de väljer att bära slöja, nikaab eller burka.
  Folk talar om denna sed som man ska ta till sig, vilken är seden i Sverige? Förstår folk inte att seder och bruk förändras? Är det svensk sed att gå halvnaken? Är det svensk sed att klä sig som en amerikan? Knappast, så varför får man klä sig som en hiphopare från USA, men man får inte klä sig som en muslim?

 14. Bahlool Says:

  Sen om folk vill bli muslimer och vill ha sharialagar, det är väl isåfall folkets vilja? Om folk väljer att skapa en muslimsk stat i Sverige om 15 år eller 150 år, vad spelar det för roll? 1000 år sedan tillbad man asagudarna, sen blev man kristen, hur svenskt är kristendomen? Varför kan man inte förstå att det är i slutändan ett fritt val för var och en att klä sig som de behagar, om man inte stör andra, och i det här fallet störs folk av att kvinnor väljer att bära dessa plagg..

 15. Wunder Says:

  Sören – damer hade en liten pillerburk e.d. innomhus förr – det var helt OK.

  Martin – man skall inte tro allt man läser – inte **för*** bokstavligt i alla fall. Jo jag vet – det finns sharialagar mm. Men det är inte i alla muslimska länder man är så hårda och så tokiga som i vissa. Dessutom – kolla på en del kristna avarter. Scary stuff!

 16. Bo Gustavsson Says:

  Haer nere i franske delen av Medelhavet har vi haft den erfarenheten att om man nekar dessa huvuddukar, sà blir det helt ploetsligt aennu fler som propsar pà att baera den.

  Jag tror att baesta saettet aer att ignorera det och làta tjejerna baera sina huvuddukar. en sak som de inte verkar goera i sina hemlaender sàsom Marocko, dà de sjaelva àker dit pà semester och daer deras foerfaeder kaempat hàrt foer stt slippa…

 17. Wunder Says:

  Jo Anna – skriver man om muslimer så får man alltid ”tråkiga kommentarer”. Klara överdrifter om man ser det som en generalisering. Dock så finns det vissa muslimska ”sekter” som verkar leva kvar på 500-talet med diverse hårresande åsikter. Det finns även kristna ”sekter”. Det är bara att åka till USA och botanisera. Vad sägs om Amish, mormoner, scientologer och Jehovas Vittnen?

 18. muslimnu Says:

  I marocko och andra ”muslimska” länder som tunisien och Turkiet så brukar man försöka bekämpa dessa slöjor med olika medel.

  Sharia är inte bara lagar om straff, jag tycker att folk borde läsa lite mera om sharia, de lagar man beklagar sig över är Hududlagarna, men sätter man in sig i dem så inser dem att de är rättvisare än man kan tro. Ex:
  För att man ska förlora handen, måste 36 olika punkter fullbordas, sker inte det så förlorar man inte handen (det här är enligt Mukaram Shirazi, en Ayatollah i Shia)

 19. Bahlool Says:

  Sorry skrev med mitt wordpress konto 🙂
  I marocko och andra “muslimska” länder som tunisien och Turkiet så brukar man försöka bekämpa dessa slöjor med olika medel.

  Sharia är inte bara lagar om straff, jag tycker att folk borde läsa lite mera om sharia, de lagar man beklagar sig över är Hududlagarna, men sätter man in sig i dem så inser dem att de är rättvisare än man kan tro. Ex:
  För att man ska förlora handen, måste 36 olika punkter fullbordas, sker inte det så förlorar man inte handen (det här är enligt Mukaram Shirazi, en Ayatollah i Shia)

 20. Michel Says:

  Folk är ju helt blåsta – det är otroligt att folk är så naiva och reflexmässigt talar om ”frihet”, som för att de bevisa för sig själva att de är toleranta.

  Det här handlar inte om religionsfrihet, eller om personliga behov. Och ärligt talat bryr jag mig heller inte om dessa kvinnor är förtryckta eller inte: de är vuxna människor och som sådana kan ta ansvar för sina handlingar.

  Vad det handlar om är att *anpassa* sig till den kultur där man har *valt* att bosätta sig. För lika väl som muslimer förväntar sig av västerlänningar att de följer seder och normer i de muslimska länder som de besöker under sin semester, och ingen svensk ifrågasätter detta, så är det lika rimligt att förvänta sig att muslimer som åker till en annan kultur för att *bosätta sig* där också anpassar sig till det samhället.

  Och om ens ”seder” eller ”traditioner” är så pass viktiga att man inte kan avstå från dem så är lösningen mycket enkel; det finns *många* muslimska länder i världen ditt man kan flytta och där dessa kvinnor, och deras män, inte behöver debattera denna fråga.

  Men många av dessa muslimska länder är ju fattigare och kanske därför inte är ett intressant alternativ för invandrande muslimer. Men då bör de fråga sig vad som är viktigare: att de har möjligheten att följa sina ”traditioner” i absolut alla sociala situationer (inklusive skola, arbete, etc.), eller att i vissa situationer anpassa sig till det nya samhället i utbyte mot en hög levnadsstandard; problemet är att dessa människor vill äta kakan och samtidigt behålla den….

  (Och för att ge ytterligare perspektiv kan jag nämna att jag är född i Sverige med invandrade föräldrar, så att ingen får för sig att kalla mig rasist; för lika väl som mina föräldrar, och jag, har egna traditioner så tar vi, helt naturligt, för givet att vi inte kan uppföra oss hur vi vill på allmänna platser och hänvisa till vår kulturella bakgrund.)

 21. Wunder Says:

  En annan aspekt – som sällan framkommer – är att speciell klädsel (typ uniform) är ett sätt at utmärka sin grupp och issolera den från andra. Det leder till att t.ex. blandäktenskap undviks.

  Personligen tror jag att en viktig förutsättning för att ha ett harmoniskt samhälle är att man blandar lite grann och undviker att bilda för homogena grupper.

 22. Bahlool Says:

  Michel om du tittat på de länder många muslimer kommer ifrån, så ser du att 1 muslimer jagas, 2 religion ses med misstänksamma ögon av regeringen (ex egypten) 3 muslimer får inte klä sig eller tro på vad de vill (i saudiarabien jagas shias tex, i turkiet tunisien osv, är man rädd för slöjan och beslöjade)
  och än en gång frågar jag, vad är Svensk sed? Är det att klä sig som en person från en film? En person som är hiphopare? En person som vill visa halva sin kropp osv? Vad är de svenska sederna? De förändras och anpassas eftersom, varför så stort problem med slöjan?

 23. Kenneth Says:

  Läs Hadith och Koranen, Koranen utan Hadith är som de 4 evangelierna utan Apostlagärningarna. I Haditherna finns att läsa de mest hatiska och mordiska utfall mot kristna och judar och icke-muslimer som går att läsa. Att kriticera islam är inget fel. Islam är inte en ras eller en etnisk folkgrupp, den är en ideologi/religion.

  Islam är en hatets och mörkrets ideologi. Överallt runtom i världen så orsakar de krig och hat. Nu försöker de detsamma här i Europa. Men, jag vet att de kommer att misslyckas – deras fanatism håller på att väcka oss Västerlänningar till vår egna fanatism: att kämpa mot dem tills de försvinner härifrån. De försökte invadera oss under medeltiden och misslyckades, nu försöker de utnyttja våra vänstervridna politikers välvilja och generösa invandringslagar.

 24. Erik O Says:

  Don’t fear the new Islamic World Order
  Fear the new Islamic World Disorder

 25. Wunder Says:

  Kenneth – läs valda delar av gamla testamentet. Där kan du få se på hat – hat mot de omkringliggande kulturerna. Läs sedan uppenbarelseboken – och du får en ganska konstig upplevelse. Man skall akta sig för att läsa religiösa skrifter och tro att de som utöver religionen i allmänhet bryr sig eller ens vet vad som står i skrifterna.

  Sedan – vänstervridan politiker? Har du missat att vi har borgerligt styre?

 26. Michel Says:

  Bahlool: det finns många muslimska länder, i mellanöstern, Afrika och Asien, där muslimer inte är jagade. Eller menar du på allvar att det inte finns *muslimska* länder där *muslimer* inte kan leva i fred och uttrycka sin *muslimska* religion?

  Jag tänker inte debattera vad som är svensk sed eller inte, då det är helt ointressant. Det är ett faktum att det finns begränsningar för hur man kan klä sig i detta land på allmänna platser; tex. så är det inte OK att gå till skolan eller till arbetet i bikini eller Speedos, så naturligtvis finns det ”osagda” överenskomna gränser som inte behöver uttryckas i en lagbok för att de ska gälla och efterföljas.

  Det handlar om att vilja (eller inte) anpassa sig till den kultur där man befinner sig.

  Jag upprepar: känner muslimer sig förföljda i Sverige så finns det *många* alternativ i världen där de kan anpassa sig mycket lättare, och bättre, än här – det finns ingen anledning för dem att behöva ägna tid och energi för att övertyga svenskar om hur ”rätt” eller ”normala” deras traditioner är. Och på samma sätt så har svenskar heller faktiskt ingen skyldighet eller anledning att diskutera denna fråga om och om igen.

 27. Bahlool Says:

  Kenneth du är märklig, du varnar för hat, och spyr hat och galla själv. Hade du varit intresserad av verklig kunskap, hade du vetat att Haditherna innehåller allt möjligt, från sanna hadither, till förfalskningar. Kunskapen att tyda dessa, kallas för Ilm Al Rijal, en vetenskap inom Islam som tar många år att bemästra..om du tror att du har den kunskapen, grattis, men då är du ute och cyklar 🙂

 28. Bahlool Says:

  Michel det finns, men vilka syftar du på? Jordanien, syrien, egypten är praktexempel på länder som bekämpar muslimska grupper. I turkiet får du inte bära slöja om du går på univ eller jobbar för staten, samma i Tunisien. I saudiarabien får du bara tillhöra en viss sekt. I Irak bekämpade Saddam Islam så mkt, att han mördade miljoner muslimer. Jag tror många missförstår vad muslimer får uppleva. Titta på hur thailand behandlar sin muslimska minoritet, tittar på hur FIS valdes till att styra Algeriet, men väst såg tysta på när dessa demokrater sattes i fängelser och torterades.
  Världen är allt annat än svart eller vit…
  Det är därför folk klär sig på ett visst sätt och då får man via de rätta myndigheterna och organen ta reda på ifall sånt är acceptabelt eller ej. Problemet är ju att man tar illa upp ifall vissa bär slöja på tv, i skolan, på gatan mm..jag har systrar som blivit bespottade och vars slöja dragits av, för att de valde slöjan.
  Vart ska vi dra gränsen för vad som är tillåtet eller inte tillåtet? Varför kan ett litet tygstycke irritera och få fram folks värsta beteende och tankar?

  Finns många som känner sig förföljda, ska vi be alla dem flytta? Homosexuella, kvinnor som tror på lite olika feministiska versioner, vi har handikappade som känner sig kränkta..ska vi be alla som inte är nöjda med vårt Sverige att flytta? Eller borde vi se till att de och vi är nöjda? Frågan ärvad är det som är så hemskt med Islam att man vill få bort det ur landet?

 29. Till försvar för slöjan | Bahlool Says:

  […] Annas Rosblogg […]

 30. Till försvar för slöjan del 2 | Bahlool Says:

  […] Annas Rosblogg skrev också om det här Det som kom fram i kommentarerna, var att de ska anpassa sig till vår kultur och våra seder. Vad är vår kultur? Vad är våra seder. Jag försökte ifrågasätta det här i inlägget men det verkar som om folk inte hade läst allt till eller inte förstått det till fullo: […]

 31. Erlig Says:

  Till ovanstående. Detta är en blogg jag skymtade på svd.se, och inte kommer besöka igen, troligtvis, därför inget långt utlägg.

  Men våra seder och traditioner? Är Ni helt historielös? Har Ni vuxit upp i en etniskt homogen jordhåla utan TV eller radio?

  Kontrastera Kina med Sverige, på ena sidan har du svenska, skandinaviska och europeiska seder och traditioner, på andra kinesiska, sydostasiatiska och asiatiska seder och traditioner.

 32. World Traveller Says:

  Anna Rosmark,

  Jag jobbar/har jobbat eller vistats lkortare eller laengre aengre perioder i foeljande muslimska laender: Afghanistan, Irak, Kuwait, Saudi-Arabien, Foerenade Arab-emiraten, Malysia, Indonesien, Libanon, Egypten, (Kenya), Azerbadjan, Uzbekistan.

  Och jag kan garantera dig att det finns inte manga svenskar som vill leva under islams fortryck. Det aer en ondskefull religion, inte tal om annat. Sen att det finns bra manniskor som raakar vara muslimer aer en helt annan sak.

  Sen verkar du inte ha en aning om den forfoljelse som bedrivs av icke-muslimer i ovanstaande laender, undantaget Malaysia och Kenya kanske. Aer du icke muslim saa klassas du som en andra klassens medborgare och har inga raettigheter. Dessutom fordrivs och moerdas icke-muslimer i dom laenderna, allt sker i liten skala saa att det inte vaecker uppmaerksamhet, ett mord haer, en bilbomb daer, en vaaldtaekt haer och ett raanmord daer (se Libanon).

  Jag tycker man kan skoenja samma taktik haer, och den verkar ju fungera alldeles ypperligt.

 33. Michel Says:

  Bahlool: du har fortfarande inte svarat på min fråga: menar du att det inte finns ett enda muslimskt land på denna planet där man som muslim får utöva sin religion helt fritt??

  Vänligen svara direkt och klart på frågan, istället för att komma med exempel på förhållandena i *vissa* länder. (Och för övrigt, om man inte ens i Turkiet får bära slöja, varför tar då muslimer för givet att ett icke-muslimskt land ska tycka att det är OK?)

  Och om det faktiskt nu är så att ett ‘för-muslimer-religionsfritt’ samhälle inte existerar ens i ett muslimskt land någonstans på jorden, vad tror du då det säger om islam?? Detta är då svaret på din egen fråga: ”Varför är människor emot islam?”.

 34. madreopadre Says:

  Det är så intressant att följa denna debatt om att ha slöja eller inte.

  Jag som är kristen i Sverige kan konvertera till Islam utan att få spö straff men en som är muslim får inte konvertera till kristendom…eller har jag fel?

  Om det stämmer, hur kan man då säga att man har religionsfrihet?

  Jag tycker det är helt ok att muslimska kvinnor bär slöja men som jag har märkt, är att det har ökat kvinnor som täcker hela kroppen utan ögonen.

  Har vi inte en lag som förbjuder maskering?

  Såg en kvinna i en bank som var täckt från topp till tå – det gick utmärkt men som mc-bud får du inte ha hjälmen på, vad säger det?

  Om det nu är så att vissa muslimer vill klä sig som de vill på grund av sin religion så ska de få göra det men inte här.

  Hur tror du svenska kvinnor får klä sig i arabländer, kort kjol och linne?

  Nä, då gäller det deras reglar och lagar, då ska du täcka vissa delar men det är väl OK?

  Jag har jobbat med muslimer och har även muslimska vänner så kom inte ens på tanken att kalla mig rasist för det är det sista jag är – utan det jag vill säga är att när jag pratar med dessa underbara människor så har jag frågat om detta med slöja med mera.

  De flesta säger att de lever i Sverige och förstår inte varför de ska klä sig sådär.

  Hur ska du kunna arbeta på en arbetsplats när du inte ens visar ansiktet?

  Vill man leva med täckt kropp så är det ju helt ok att flytta hem eller till ett annat land som inte skiljer sig så stort som i Sverige.

  Vi tycker tydligen att det är ok att vissa invandar flickor inte får träffa svenska killar, om nu en invandrar tjej blir förälskad i en svensk kille.

  Varför får då inte de vara tillsammans?

  Är inte våra svenska söner tillräckligt fina?

  Varför ska flickorna gifta sig med sina kusiner?

  Om man bor i ett land så måste man anpassa till det landets lagar och regler, allt detta måste väl alla fått reda på innan de kom hit.

  Håller även med Michel

 35. Bahlool Says:

  World travler:
  Irak var inte ens ”muslimskt” i över 34 år, religion förtrycktes, Saddam bar skulden för att över 400 högtstående religösa dignitärer mördades av hans dödspatruller, då har man inte räknat in deras kvinnliga släktingar som våldtagits och mördats inför deras ögon, om du menar att Saddam är eller var muslim, så råder jag dig att läsa på lite. Senaste 5 åren har över 1.3 miljoner irakier mördats, över 4 miljoner var internflyktingar, om det dog några kristna här eller där, så var det ingenting i jämförelse med de över miljon muslimer som mördades av saddams pack eller terrorister. Det har inget med Islam att göra. Minoriteterna i Irak har överlevt i många tusen år och de kommer leva där många år till. Jag själv är från Irak, så snälla rara sluta med sånt 🙂
  Samma gäller resterande länder du tog upp, det är kanske ett eller två av dessa länder där Islam styr.
  Förenade arabeemiraterna har verkligen inte förföljt någon minoritet, förutom då coh då Shiamuslimerna. Så där har du fel igen. Du får gärna ge mig källa till din tes. Libanon där var det kristna som startade 1975 års inbördeskrig, och de var de som styrde och än idag styr landet (författningen)
  Så att du ränner runt och sprider lögner är under din värdighet. Saudiarabien har inte ens någon ickemuslimsk minoritet att tala om. De förtrycker den shiamusliska och shiamuslimerna får inte ens bygga moskeer mm.

 36. Bahlool Says:

  Michel det finns ett mkt litet antal länder där muslimer får utöva sin religion utan suspekta blickar. Kan tänka mig Iran, men där har de miljoner flyktingar från Irak och Afghanistan, så den invandring vi sett i Sverige är en droppe i havet i jämförelse.
  Andra muslimska länder förföljer olika sekter eller ser suspekt på muslimerna. Återigen andra länder har väst blandat sig i så ofta, att det är osäkert att flytta dit, om du menar att man ska offra livet för att man vill ha rätten att bära slöjan så är det din ensak.
  För ett ickemuslimskt land är bättre än de muslimska länder som vi hört om. Det är ju det som brukar läggas fram av demokrater, att demokrati och friheter är så braaaa, och nu försöker vissa införa förbud och inskränka dessa friheter, varför?

  Muslimer är emot Islam för att Islam omvälver samhällen. Inte med våld, utan hela systemet är korrumperat i världen och Islam är emot sådant. Saddam lade muslimer i syra eller sköt dem, och sedan skickade han fakturan för kulan till deras familjer. Så bara för du hörde att någon är muslim eller det finns muslimska länder, betyder inte det att det är sant. Endast två stater som säger sig vara muslimska länder, Saudiarabien och Iran, och bägge två har problem såsom att de förtrycker vissa delar av sina befolkningar, vill du att folk ska flytta dit för att förtryckas? Är det därför du är för förtryck av muslimers huvudbonad här i landet?

 37. Bahlool Says:

  Madreopadre det finns ju inga regler mot att ha sådan klädsel, det är ju det hela diskussionen handlar om. Om det inte finns några lagar mot att ha sådan klädsel, varför ska man då be dem åka ”hem” (med tanke på att många är uppvuxna här, födda här eller tom vita svenskar som konverterat så är ju hem Sverige)
  Jag hör ofta att man inte är rasist eller islamofob när man tar upp såna här saker, men vad skiljer dig från en rasist? Att du har muslimska vänner? Jag brukade kallas för en bra blatte av mina rasistvänner…
  Hur skulle du tycka om din dotter eller son kom hem med en muslim? Hade du inte varit negativ? Det är ju samma sak när muslimer är negativa mot att deras barn kommer hem med svenska killar osv.

  Sen är det lite skillnad på kulturen där, en muslim är ute för att gifta sig, hur ofta ser du svenska killar och tjejer som vill gifta sig när de är 18?
  Varför anser du att det inte är ok att leva med heltäckt kropp i Sverige? Varför är det ok att gå halvnaken här men om du vill ta på dig, så hör du inte hit?

 38. Josef Boberg Says:

  Fy tusan för religioner 😈 allmänt sett…

 39. Wunder Says:

  Jo Josef – jag håller med dig.

 40. madreopadre Says:

  Om det inte finns några lagar mot att ha sådan klädsel, varför ska man då be dem åka “hem” (med tanke på att många är uppvuxna här, födda här eller tom vita svenskar som konverterat så är ju hem Sverige)

  Svar: Om jag minns rätt så skrev jag att det är helt ok med slöja men att täcka hela ansiktet är ju maskering i min mening, hur ska du kunna identifiera någon?
  Som mc-bud måste du ta av dig din hjälm i bankmiljö, varför ska då det vara skillnad att ha täckt ansikte av dessa kvinnor.
  Då ska det väl vara ok för mig när det är kallt ute att ha skidmask på?

  Jag hör ofta att man inte är rasist eller islamofob när man tar upp såna här saker, men vad skiljer dig från en rasist? Att du har muslimska vänner? Jag brukade kallas för en bra blatte av mina rasistvänner…

  Svar: Om du kallas det för dina vänner och tycker det är ok, vad har det mig att göra? Det finns ju blatteförmedling för invandrare men ingen för finskar, danskar, asiater eller bara för svenskar, så att ta upp det tycker jag säger mer om dina vänner som inte har förstått att du är svensk.

  Hur skulle du tycka om din dotter eller son kom hem med en muslim?

  Svar: Det skulle inte innebära några problem så länge han/hon accepterar att mina barn är kristna – vi accepterar deras tro, man förälskar sig i en människa. Sedan handlar det om att fortfarande om att ge varandra frihet att kunna umgås med vänner utan att den andra ska ha kontroll. Det handlar ju om kärlek och inte att vi ska välja ut deras partner eller hur?
  Älskar de varandra så är det ju helt underbart.

  Hade du inte varit negativ?

  Svar: se ovan

  Det är ju samma sak när muslimer är negativa mot att deras barn kommer hem med svenska killar osv.

  Svar: Detta är ju skillnaden, att jag tycker INTE att det gör någonting att de skulle komma hem med en muslim men tvärtom så kan du inte komma hem med en som är kristen eller har jag fel där också?
  Tror du att muslimska föräldrar vill se deras barn med en kristen?
  Vart säger deras släkt då?

  Sen är det lite skillnad på kulturen där, en muslim är ute för att gifta sig, hur ofta ser du svenska killar och tjejer som vill gifta sig när de är 18?

  Svar: Varför ska du gifta dig när du är 18 år?
  Vad tog utbildningen vägen?
  Ska man inte ut och resa?
  Umgås med vänner och ha kul, utan alkohol vore ju härligt och där är väl vi lika, muslimer nyttjar väl inte så mycket alkohol?

  Varför anser du att det inte är ok att leva med heltäckt kropp i Sverige?

  Svar: Det finns ingen lag som säger att du inte får vara täckt när det gäller religioner men var går gränsen?
  Får jag ha en palistinia sjal för ansiktet bara jag inte går och demiostrerar?

  Varför är det ok att gå halvnaken här men om du vill ta på dig, så hör du inte hit?

  Svar: Jag kanske uttryckte det fel men som jag uppfattar det så är det vi som ska acceptera och inte tvärtom. Jag skrev också att i vissa länder måste kvinnor klä sig på ett viss sätt när de är på semster, vad tycker du om det?

 41. Michel Says:

  Bahlool: observera att det bara är du som kallar det för ”förtryck” att inte kunna bära slöja, lika gärna som du kunde ha sagt ”psykologisk misshandel”; bara för att du väljer använda vissa ord betyder inte att det är så.

  Och du försöker skjuta ifrån *ditt* ansvar (och övriga slöjbärande muslimers ansvar) till icke-muslimer när du frågar ”vill du att folk ska offra livet för att bära slöja?”. Det är upp till dig att besluta om du tycker att det är värt att dö för, och då är vi tillbaka till det jag sade i mitt första inlägg: det är *ni* som måste bestämma vilka prioriteter ni har. Vill ni bo i ett rikt, demokratiskt, men kulturellt annorlunda, land som Sverige med allt vad det innebär (dvs. försöka följa seder och normer även om man inte tycker om dem), eller är det viktigare för er att alltid kunna bära slöja? Det är beslutet som *ni* måste ta.

  Det ni INTE kan förvänta er är svenskar automatiskt *måste* acceptera er kultur i alla situationer (som tex. att bära slöja i skolan) – vad ni gör i er egen bostad är er ensak, men inte på allmänna platser och institutioner som skola, arbete, etc. Ni har ingen rätt att *kräva* att det accepteras (och ropa ”förtryck!” om de inte gör det). Och tycker ni att ni inte kan leva i ett samhälle där era flickor och kvinnor inte kan bära slöja, flytta då till Iran tex. För om det är så viktigt för er så har ni faktiskt mer gemensamt med Iran än vad ni någonsin kommer att ha med Sverige.

  Som jag sade tidigare: man kan inte äta kakan och samtidigt behålla den.

 42. Wunder Says:

  Michel – jo så kan man formulera det. Personligen ser jag det dock som ett stort värde att man har tolerans och förståelse. Så – det kanske behövs viss anpassning även för oss svenskar. Och det har skett. Det är betydligt friare i dag i Sverige än när jag var ung. Klädsel och kultur var mer uniform på 50 och 60-talet än i dag.

  Men du har helt rätt. Om vi svenskar har en inkrökt och smal syn på vad som är acceptabelt i landed Sverige så är det vår ensak. Vill man flytta hit och inte gillar det så kan man visst försöka ändra på detta – men man *kräver* det inte och kallar inte innevånarna i landet för *rasister* och liknande.

  Sedan har ju frågan många bottnar. Hur sunt är det (på en skala) med starkt religiöst styrda grupper?

 43. Michel Says:

  Wunder: Starkt religiösa samhällen/grupper kan i många avseenden jämställas med sekter vad gäller mentalitet, normer, etc., och per definition så är det aldrig något positivt.

  Och visst har frågan om slöjor många nivåer, i det här fallet talar vi bara på den allra högsta och uppenbara nivån.

  T.ex.: om en muslimsk kvinna inte får jobb för att hon bär slöja/burka, och hennes man inte tjänar tillräckligt för försörja henne och deras barn, är det då rätt att vägra arbeta utan slöja eller att hävda att man inte kan hitta ett arbete där slöjan inte är ett hinder, och istället hänvisa till ”religion” eller ”traditioner” och att familjen då får ekonomisk hjälp av staten för att kunna försörja sig?

  Jag tycker det är helt fel.

  Det finns alltså många andra frågor här som folk måste ta ställning till.

 44. madreopadre Says:

  Till Bahlool

  Du säger att endast två stater som säger sig vara muslimska länder, Saudiarabien och Iran.

  Hur menar du då?

  Det finns ca 935 miljoner muslimer i världen, de finns bl.a. i arabländerna, Iran, Indonesien (som har den största muslimska populationen i världen), Malaysia, Filippinerna, Indien, Pakistan, Bangladesh, de centralasiatiska republikerna och mellersta Afrika.

  Sedan finns det i dessa länder några kristna grupper som blir förföljda, när någon som är muslim vill bli konvertera till kristendom så måste den tyvärr flytta för de kan ej acceptera att någon byter tro.

 45. Patrik Says:

  I det här landet gömmer vi inte ansiktet på arbetsplatser eller i skolor. Gillar man inte det så finns det andra länder att flytta till. Om motargumentet är att det inte finns sådana länder (bara två sådana länder??) så är det otur: Tydligen inte ett acceptabelt beteende i så fall.

 46. Wunder Says:

  Om man ser sig om i världen så är det uppenbart att Islam inte kräver att man skall gömma ansiktet eller ens ha några speciella kläder. Så – om man vill ha speciella kläder eller gömma ansiktet så kan man inte hänvisa till Islam. Man måste då gå til sig själv och sina egna önskemål, möjligen understödd av några kulturella krav. I de flesta religioner finns speciella kläder för präster och andra funktionärer eller kanske för munkar, men sällan för gemene man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: