Kontrollen då?

Läser idag att nu ska det minsann börja säljas receptfria läkemedel på ICA. Göran Hägglund ska äntligen genomföra det som sååå många har velat sååå länge.

Varför vill vi köpa läkemedel på ICA undrar jag? Vad är det för fel på det system vi har idag med speciella butiker där det jobbar utbildad personal. Personal som kan ha bra kontroll, vet vad läkemedel innehåller och kan ge bra tips och råd.

Personalen på ICA kommer knappast ha varken tid eller kompetens till detta. Får vi då verkligen en bättre service? Det enda som förändras positivt är öppetiderna men det känns som en liten sak i sammanhanget.

Tryggheten är för mig det absolut viktigaste. Allt slöseri med läkemedel som redan idag existerar har gjort att vi bla snart inte har en fungerande antibiotika vilka kan få ödesdigra konsekvenser.
Många människor är beroende av olika slags läkemedel, allt från smärtstillande till förkylningsnässpray. Säljs dessa läkemedel på ICA så ser åtminstone jag en viss risk för att beroenden hos folk kommer att öka.

Länkar: Aftonbladet, SvD, DN.

Annonser

14 svar to “Kontrollen då?”

 1. David Says:

  Det fina är att du gärna får fortsätta att gå till apoteket! Andra som inte är lika oroliga eller känner att dom kan bedömma själva vilka _receptfria_ läkemedel som passar slipper nu ett av vardagens alla irritationsmoment. Kanske blir det billigare också.

 2. Mamma 2.0 Says:

  Vi som inte bor i storstäder har kunnat handla receptfria läkemedel på ICA sen urminnes tider, det fungerar hur bra som helst. Så var det när jag var liten i den lilla by där min mamma kom ifrån, så är det nu i den lilla by jag bor i. Man går till charkdisken och ber att få köpa nässprej eller alvedon eller allergitabletter. Det är suveränt bra och jag tror inte att vi är mer beroende av nässprej än människor i t.ex. Sthlms innerstad som har tillgång till dygnet runt-öppna apotek. Inte sjutton är det väl någon som hindrar mig att bli beroende av receptfria läkemedel bara för att jag köper dem på apoteket? Ingen frågar mig eller informerar mig där.

  Tycker att det är märkligt att det skulle vara en sådan fantastisk ”reform” när det alltid fungerat så här i glesbygd och på mindre orter.

  Det var ju faktiskt också otroligt att jag fick hålla med Hägglund en enda gång i mitt liv *skrattar* det har nog aldrig hänt förr och kommer troligen aldrig hända igen ;).

 3. Gryningsräd Says:

  Ursäkta Anna, men du blandar ihop det lite.
  ”Allt slöseri med läkemedel som redan idag existerar har gjort att vi bla snart inte har en fungerande antibiotika vilka kan få ödesdigra konsekvenser”
  Nu är det bara receptfria läkemedel som skall släppas fritt. Inte antibiotika…

  Tryggheten har du kvar eftersom DU fortfarande kan gå till en måndag-fredag, 10-17 Apotek och fråga alla dina frågor du har om huvudvärkstabletter och nässpray. Alla vi andra som har lärt oss hur grejerna fungerar (det står på baksidan av förpackningen) och som insjuknar på en söndagseftermiddag tycker att detta är ett otroligt lyft.

  ”Varför vill vi köpa läkemedel på ICA undrar jag? Vad är det för fel på det system vi har idag med speciella butiker där det jobbar utbildad personal.”
  Därför att vi i Sverige har bland världens sämsta tillgänglighet på mediciner. Blir du sjuk en lördagskväll och inte bor i centralt i en stad så är det torsk att köpa en Alvedon.

  Vet man som vuxen inte hur en Alvedon eller nässpray skall användas kanske man ska läsa på baksidan eller gå till ett Apotek eller läsa Patient-FASS (på nätet).

 4. Gryningsräd » Äntligen :: Tyckande från en morgonpigg Says:

  […] bloggare (Anna Romark) oroar sig över kontrollen… vilken kontroll behövs egentligen för nässpray? Eller […]

 5. Anna Rosmark Says:

  Jag förstod att det skulle komma en kommentar om antibiotikan. Jag vet att den är receptbelagt, ville bara visa ett exempel på hur snett det kan gå om man har för dålig kontroll på läkemedel. Antibiotika ges på tok för ofta vilket är ett faktum.
  Bor man på landet och har långt till apotek så har man troligtvis långt till många andra saker och har lärt sig att planera sina inköp. Att ha olika mediciner hemma i skåpet har även jag som bor i stan eftersom att springa iväg och handla tex Alvedon kl 22 går inte, oavsett om det säljs på ICA eller inte.
  Eftersom det är ett stort missbruk av diverse läkemedel så vet vi redan att det inte räcker med beskrivningar på baksidan av förpackningar. VArför tro att det skulle förändras bara för att förpackningarna säljs på ICA?

 6. Mamma 2.0 Says:

  Anna, nej, vi har nära till affären och behöver inte planera särskilt mycket på det stora hela. Även inne i ”stan” som består av några tusen invånare finns receptfri medicin på ICA så att vi har möjlighet att köpa medicin på kvällar och helger. Hade däremot inte möjligheten funnits att köpa receptfri medicin på dessa ställen hade vi behövt åka 5 mil till närmaste kvälls och helgöppna apotek. Enkel väg. Det vore väl vansinne när alla annat finns där vi bor?

  Eftersom det i rätt stor utsträckning redan säljs receptfri medicin på ICA vore det ju intressant om det fanns några siffror på hur glesbygdsbefolkningen går runt och knaprar Alvedon och överdoserar Nezeril i större utsträckning än andra.

 7. Patrik Says:

  Snacka om att misstro vuxna människor om att klara sina liv.. Typiskt sosse-daddastat.

 8. Anna Rosmark Says:

  Patrik! När ska du ge dig till känna? Du är väldigt hemlig..;-)

 9. Patrik Says:

  ”När ska du ge dig till känna? Du är väldigt hemlig..”

  Va?

 10. Anna Rosmark Says:

  Du kommenterar min blogg väldigt ofta. De som gör det brukar ofta ha en egen blogg tex. vilket gör att man vet vem det är man diskuterar med. Har du det?

 11. Myter och faktafel om socialförsäkringarna « Ett hjärta RÖTT Says:

  […] Den osynliga patienten om sjukförsäkringen, Annas Rosbblogg om receptfria läkemedel, Reflektioner och speglingar om skolan, Alliansfritt Sverige om a-kassan, […]

 12. Patrik Says:

  Nej, jag har ingen blogg.
  Vad gäller ämnet i fråga så är det ju RECEPTFRIA läkemedel det handlar om, och dessa är ju, efter en lång och mödosam process, godkända. Fattar inte alls vad problemet är, mer än att allt nytt och annorlunda tydligen måste vara farligt.

 13. Anna Rosmark Says:

  Ok, ingen blogg…
  Jag tror inte att allt nytt måste vara farligt. Kände du mig så skulle du aldrig säga en sådan sak om mig.
  Även receptfria läkemedel kan vara farliga om de används på fel sätt och säga att ALLA kan läsa på en ofta väldigt liten beskrivning är att vara naiv och självisk.
  Många gamla kanske inte ser texten, invandrare kanske inte kan läsa den pga av språket (men du kanske anser att de får skylla sig själva som inte lär sig svenska) och yngre individer kanske inte förstår vad texten innebär.

 14. Klas Says:

  @Anna:
  Nu tycker jag kanske inte att apoteksreformen är det bästa i hela världen och borde firas med buller och bång.
  Jag ser inte heller att det skulle vara ngn stor grej – som sagt: på landet har receptfria mediciner sålts länge på Ica och liknande, och man kan även där hämta ut receptbelagd medcin (som förvisso gjorts iordning på annat apotek)

  Hur många mindr fall av missbruk av tex huvudvärkstabletter har vi för att det finsn en kunnig apotekare i många fall som finns tillgänglig om man vill fråga ngt ?

  Är det de osäkra personerna som överdosera mest och är det troligt att det ofta är så att en person som ”vräker” i sig för stora doser frågan eller ens tar ett råd av en apotekare isf ?

  När det gäller receptbelagda mediciner så är det som sagt inte på tapeten just nu – men även om det vore så är det läkaren som skriver ut och bestämmer hur mkt, hur ofta och vid vilka tillfällen – det har ju inte utlämningsstället med att göra !??

  /K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: