Framtidstro!

Läser i Aftonbladet att över tusen lärare har varslats. Detta beror dels på den gigantiska kris vi befinner oss i (vilket många läsare verkar glömma bort till och från) men även på ett sviktande elevunderlag.
Det sistnämnda vet de allra flesta inom skolan. Antalet elever har under flera år varit sämre vilket dels är pga av att det helt enkelt inte finns fler barn som är i åldern 7-15 men även pga att det startas friskolor till höger och hmm…vänster…Inte pga av vänstern dock…

En skola tillåts starta TROTS att politiker vet om att elevunderlaget är sämre än på länge. En självklar bi-effekt av detta blir då att en kommunal skola måste stängas, vi kan ju knappast trolla fram elever…
Att lärare måste sparkas blir givetvis också en effekt av detta. Elevunderlaget blir sämre, friskolor tillåts ha små klasser och pengar (elevpengar som friskolorna får av kommunerna) försvinner ner i fickorna på de som driver friskolorna (i många fall).

Jag är lärare men jobbar just nu inte som det men fortfarande inom skolan som Studie- och yrkesvägledare. Något jag med säkerhet kan säga att den sittande regeringen har helt rätt i är att den kommunala skolan har mycket som kan effektiviseras. Det finns även många lärare som kanske har passerat bäst-före datum och även lärare som kanske har valt sitt yrke av fel anledning. Men det sätt som regeringen handskas med detta problem är, enligt mig och många av mina kollegor, ett helt galet sätt.

Dels låter man friskolor starta som lockar över både många duktiga lärare och elever. Man påstår att den ”konkurrens” som den kommunala skolan då utsätts för ska göra att den kommunala skolan automatiskt blir bättre. Hmm…de måste ha glömt att det handlar om människor…

Regeringen har även bestämt att det ska finnas mer prov och betyg (skriftliga omdömen) för att lärarna ska ha bättre medel att visa vad de går för. Vad som händer är att lärarna måste lägga ner mer tid på kontroll och att skriva lappar än med eleverna. Dessutom är det många elever som kommer att stämplas som ”dåliga” och helt tappa sin framtidstro.

dsc001791Är det dessa saker som ska hjälpa eleverna till en bra skola? I dessa tider när krisen slår hårt och det medborgarna verkligen behöver är just framtidstro!

Länkar: Uppsägningar, Skolsystern, Mer uppsägningar, Elevens val, Lärarmisshandel,

Annonser

3 svar to “Framtidstro!”

 1. Jonas Sahlin Says:

  Menar du att den samlade efterfrågan på lärare blir mindre för att det startas friskolor och en bidragande orsak dessutom är att friskolorna har mindre klasser?

 2. Anna Rosmark Says:

  Friskolor har färre behöriga lärare än den kommunala skolan. Obehöriga lärare är billigare och då blir det mer vinst. En del av de lärare som jobbar på den skola som, pga den nyöppnade friskolan, läggs ner kommer alltså att förlora jobbet eftersom de inte behövs på friskolan.

  Friskolan kan välja precis hur stor eller hur liten skolan ska vara, hur små eller stora klasserna ska vara. Det innebär att friskolan inte säkert ger plats till alla de elever som går på den skola som läggs ner. De elever som inte ges plats kan ju inte vara kvar i den gamla skolan eftersom de inte har kvar tillräckligt med resurser för att hålla skolan vid liv. Alltså måste dessa elever placeras på en annan kommunal skola som därmed får ökat tryck på sig men inte nödvändigtvis mer personal då det krävs ganska många elever för att täcka upp personalkostnaden.

 3. Vart tog utanförskapet vägen? « Ett hjärta RÖTT Says:

  […] bloggtips; Annas Rosblogg om friskolor, Ingen ko på isen till den girige, Arvid Falk om den flexibla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: