Lyxbidrag!

Lyxbidragen visar sig mer och mer ju längre in i denna regeringsperiod vi kommer. Skattesänkningar som gynnar de som har det bäst, pigavdrag som gynnar de som redan innan hade råd att anlita hjälp och så det fantastiska rotavdraget som nu visar sig ha en massa restriktioner.

Du måste tjäna en viss summa i månaden för att kunna utnyttja det fullt ut!
Man blir helt matt. Du kan alltså inte se till att anlita folk när du är hemma och är föräldraledig för då får du dra av mindre. Varför då?? Menar de att man då borde kunna jobba själv? Eller vad har föräldraledigheten med det att göra? Man är väl hemma för att vara med sitt barn får man anta, inte jobba med huset.

En intressant sak att fundera över är hur många det egentligen är som gör just så. Tar föräldraledigt för att ha tid att jobba med huset och låter barnet vara med tex mormor. Nu kanske jag låter fördomsfull men någonstans måste ju regeringen fått sina tankar ifrån…

Annonser

6 svar to “Lyxbidrag!”

 1. Jonas Sahlin Says:

  Det där är ett ganska vanligt fenomen och så har det alltid varit, även under socialdemokratiskt styre. Hur mycket man får dra av från skatten begränsas ju ganska naturligt av hur mycket man betalar i skatt. Man kan inte dra av mer än man betalar. Det gäller även avdrag för räntor och förlust av kapital.

 2. Anna Rosmark Says:

  Självklart Jonas! Men det är väl ändå så att gemene man, alltså de människor som läser tidningar och som gärna lockas av det som regeringen lovar, bara ser att de får tillbaka hälften av vad det kostar? Nu plötsligt så ser det inte ut så utan det blir som vanligt med borgerlig regering – de som tjänar mest får mest!

 3. A.Jonsson Says:

  Hur tänkte du nu? Tänkte du överhuvudtaget, eller blev du bara för ivrig att få gnälla på alliansen?

  ROT-avdraget fungerar så att men drar av, alltså minskar, sin skatt. För att få göra ett avdrag krävs att man betalat in skatt först som avdraget kvittas mot. Personer som betalar mindre än 50’000:- i skatt kan alltså inte utnyttja mer avdrag än vad de faktiskt batalat in. Annars skulle de ju faktiskt få negativ skatt, alltså ett bidrag, och det var heller inte tanken. Så fungerar dessutom alla avdrag, så det är inget nytt med ROT-avdraget.

  En låginkomsttagare kan alltså med rotavdraget minska sin skatt till 0:- eller få en skattebörda på 0%. Hur mycket mer begär du?

 4. Jonas Sahlin Says:

  ”de som tjänar mest får mest”

  Nej, de som betalar mest skatt har mer skatt att dra ifrån. Precis som under den socialdemokratiska regeringen och precis samma villkor som alla andra avdrag.

 5. Anna Rosmark Says:

  A. Jonsson – Nu nedvärderar du mig. Jag har självt gjort en massa skatteavdrag och vet hur det fungerar. Det jag vill visa med detta är att det kanske inte alltid är det som inte sägs som är viktigast utan det som verkligen sägs. Regeringen har ett ansvar för att det som behöver vetas kommer varje medborgare till känna.

  Jonas – Sluta tjata om hur det varit under sosse-styre. Det har inte med det jag pratar om att göra. Jag hade klagat även på sosseregeringen om den hade suttit vid makten.

 6. A.Jonsson Says:

  Men snälla Anna, jag kan väl inte nedvärdera dig om jag tilltror dig en förmåga att tänka själv? . Är man så in i baljan dum att man tror att man kan göra större avdrag än man faktiskt betalat in så har man, enligt min åskt, betydligt större problem att hantera innan man börjar ifrågasätta regeringen.

  Det har, såvitt jag vet, aldrig sagts annat att man har rätt att dra av upp till 50’000:-, sedan hade åtminstone jag trott att den normalbegåvade skattebetalaren själv kunnat räkna ut att man inte kan göra större avdrag än vad man betalt in. Kanske hade jag fel och det är i sådana fall tragiskt. Regeringens information har i alla fall inte varit något fel på.

  Det man möjligen kunnat förbättra vore att införa en periodiseringsregel så att en låginkomsttagare kan fördela avdraget över kanske 3-5 år. Om t.ex. en pensionär med låg inkomst lägger om taket och arbetet kostar 90’000 så borde man kunna dela upp de 45’000 i avdrag under kanske 5 år. Även om man har låg inkomst kan man kanske ändå ha behov av större renoveringar som man antingen sparat till under många år eller lånar till. En möjlighet till periodisering slulle bli rättvisare.

  Jag hävdar alltså fortfarande att en låginkomsttagare kan alltså med rotavdraget minska sin skatt till 0:- eller få en skattebörda på 0% och undrar hur mycket mer du begär? Ska staten via skattemyndigheten gå ut med någon slags kampanj om att man inte kan få negativ skatt? Är folk verkligen så dumma efter decennier av sosseskola?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: