Ska eleverna få ta smällen?

Läser återigen att elever inte klarar att få godkända betyg, denna gång handlar det om gymnasiet. Det är väldigt tråkigt att det ser ut på detta vis för det innebär att eleverna inte sedan kan fortsätta studera på universitet om de vill. Jag menar absolut inte att det ska vara det enda rätta att göra men de måste ha alla möjligheter.

För det första så är det väldigt svårt för en 15-åring att göra precis rätt val när det väljer till gymnasiet. Det kan vara många olika saker som spelar in och som splittrar dem. Föräldrar, kompisar, samhälle osv. På högstadiet har lärare och annan personal en väldigt viktig roll i att leda eleverna så rätt som möjligt men det är ändå omöjligt att veta vad som kommer passa varje enskilld elev flera år framåt i tiden eftersom de utvecklas så mycket under den tiden.

Pga detta så måste eleverna ha möjlighet att ändra inriktning senare än i nian. Därför anser jag att Jan Björklund är fel ute när han vill lägga så stor vikt vid yrkesinriktade linjer. De borde, som de hittills varit, vara studieförberedande även de eftersom de elever som går dessa linjer har väldigt få möjligheter att ändra sig när de väl gjort sitt val.

Detta måste väl ändå de flesta föräldrar hålla med om. En 15-åring är inte på något sätt redo att göra kanske livsviktiga beslut utan behöver stora möjligheter. Även om grundskolan har misslyckats så kan man inte säga som Björklund:

Men det går inte att glömma att många av de elever som misslyckas i gymnasiet inte har tillräckligt med kunskaper från grundskolan. Och då är det inte mycket som gymnasierna kan göra.

Det låter helt absurt i mina ögon och inte inte ett realistiskt sätt att se på skolan. Lärare och skolledare har givetvis ett ansvar men om de, som individer och människor, misslyckas så kan inte en 15-åring behöva ta det på sina axlar utan måste få vidare hjälp. Allt annat är fel!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: