Folkpartist – javisst!

Äntligen var det då dags för min absoluta favorit-partiledare. Major Björklund!
Självklart blev jag inte besviken. Mest en väldig massa prat om skolan eftersom han vet att det är det enda triumfkort som folkpartiet har. Sedan om den största delen av hejarklacken består av väljare över 65 spelar inte så stor roll, bara man vinner val.

DSC00074

Lärlingsutbildning är en av Jannes huvudnummer. Jag tycker också att det är en fantastiskt bra idé att varje elev/individ ska få de möjligheter som de i den svenska modellen har rätt till. Självklart ska man ta hänsyn till elevens intresse för att skapa en hållbar och stabil kunskap så att de klarar sig bra i sitt vuxna liv.
Men…

Vad händer om den lilla 15-åringen inte är färdig nog i sin utveckling för att välja utbildning på ett sätt som får eleven/individen att klara sig bra som vuxen? Vad händer om han/hon vaknar upp som 19-åring och inser att han/hon faktiskt inte, absolut inte, vill bli snickare, bilmontör eller frisör? Med endast en lärlingsutbildning i ryggen så är loppet kört! Och vad tänker då magister Björklund göra med dessa stackars 19-åringar? Ska de då klassas som vuxna och därmed få stå sitt kast?

Eftersnacket var dock rätt kul och även party med nya vänner 🙂
DSC00077
DSC00075

Annonser

4 svar to “Folkpartist – javisst!”

 1. Jonas Sahlin Says:

  ”Mest en väldig massa prat om skolan eftersom han vet att det är det enda triumfkort som folkpartiet har.”

  Folkpartiet har en politik för det mesta men det är väl ingen dum idé att fokusera på en för att nå igenom bruset.

  ”Vad händer om han/hon vaknar upp som 19-åring och inser att han/hon faktiskt inte, absolut inte, vill bli snickare, bilmontör eller frisör?”

  Då får väl personen skola om sig. Menar du att det är ett större problem än alla de som inte går ut gymnasiet alls för att vi kräver att de pluggar in högskolebehörighet?

 2. Anna Rosmark Says:

  Håller med om bruset.
  Många 15-åringar som skulle välja en lärlingsutbildning är troligtvis sådana som har lite svårt med motivationen för teoretisk utbildning just vid valtillfället. Kommer denne elev på i slutet av sin lärlingsutbildning att han/hon har valt fel så är det väl synd om han/hon inte har möjlighet att komma in på en universitetsutbildning pga att gymmnasieutbildningen inte gav den grundläggande kompetensen? Att sätta sig två till tre ytterligare år med då BARA teoretisk utbildning kanske då inte känns så jättekul och risken är ganska stor att dessa individer hamnar i utanförskap…he he…ditt uttryck…
  Jag anser, precis som du, att det måste bli bättre måluppfyllelse i grundskolan men tror inte att det är eleverna som är problemet och behöver ”straffas” in i klokhet. Jag tror att det måste bli större krav på lärare och skolledare vilket inte existerar idag. Detta talas det VÄLDIGT lite om. Som lärare ser jag dagligen lärare som inte gör sitt jobb och vet (av egen erfarenhet) att man kan komma undan med PÅ TOK för mycket.
  Eleverna är väldigt utsatta så länge de inte kan försörja sig och är dessutom alldeles för unga och ”ofärdiga” för att ta livsavgörande beslut. De behöver stor trygghet och mycket hjälp och stöttning i detta vilket INTE nuvarande regering och politik bidrar med!

 3. Jonas Sahlin Says:

  Men du svarar ju inte på min fråga. Hur blir det med alla de som egentligen vill gå en praktisk utbildning men tvingas gå en som ger grundläggande högskolebehörighet och sen ”tvingas” hoppa av innan de är klara? Har de det bättre än den som gått en fullständig praktisk utbildning och som behöver komplettera på komvux om de bestämmer sig för att byta yrke?

 4. zoot Says:

  Kanske att om skolan var mer ”flummig” och mindre inriktad på ”kunskap” så skulle även elever från mindre studievana hem trivas och kunna prestera? Hört talas om begreppet klass, någon? (Och jag menar inte skolklass.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: