Betygshets!

Jan Björklund har alltid svar på allt om skolan och svaret är alltid test, betyg och kontroll. Jag tycker det är märkligt att inte fler går emot hans hand-pekande och ifrågasätter. Varför hör man inte mycket från skolan? Lärare som vet att betyg och prov inte är det enda svaret och lösningen? Varför finns det inte rektorer som står upp för den pedagogiska vinningen med att se till andra kompetenser än de teoretiska och lyfta upp att just de kompetenserna kan hjälpa eleverna till högre betyg, inte nödvändningsvis fler tester…

Nu visar det sig att fler elever fått max-betyg från sitt gymnasieprogram. ”Betygsinflation” kallar magister Björklund det och kliar sig nu i huvudet för att komma till rätta med det. Ännu fler tester och kontroller är att vänta bla för att höga betyg inte ska kunna vara ett sätt att locka elever på. Det kan väl vara bra kan man tycka men Björklund verkar bortse från en sak. Att se anledningen och historien bakom denna inflation. Han skulle aldrig kunna erkänna att det faktiskt är konkurrensen som bidragit till detta för konkurrens är ju ALLTID bra enligt borgarna, men är det verkligen det…?

Annonser

2 svar to “Betygshets!”

  1. Strutsman Says:

    Bedrägeri är alltid en möjlighet, särskilt om det inte följs upp eller bestraffas på något sätt. T.ex. när du köper en ny bil eller ett hus är det klart att säljaren tjänar på att försköna försäljningsobjektet. För att förhindra detta inrättar vi inte en statlig bil/hus-marknad, utan vi stiftar lagar och inför kontroller av olika slag. Samma sak gäller här. Att vissa missköter sig betyder inte att vi ska försämra för alla. Och det är klart att det är bättre att kunna välja skola än att inte kunna det.

  2. Jonas Says:

    Vi kan ju avskaffa konkurrens. Men frågan är om länder som Kina, Korea, japan vill göra detsamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: