Engagemang!

Engagemang. Engagemang. Eng-a-ge-mang. E-nga-gemang. ENGAGEMANG. Vad betyder det ordet?
Ordlistan på wikipedia säger att ordet engagemang är ett substantiv och betyder

det att vara delaktig i något och visa stort intresse för dess framgång

.

Sista dagarna har jag funderat lite på detta. När känner man sig engagerad i något och varför? Ett engagemang är inte något man kan tvinga fram och det är ganska lätt att ta dö på ett engagemang genom att försöka styra det och tvinga fram ännu mer engagemang. Däremot kan man motivera och stimulera fram engagemang. Detta är tydligt inom skolan bland barn men lika tydligt i ett företag bland anställda.

Örebro kommuns ledning vill att det ska ställas högre krav på det civila samhället.

I svensk användning av begreppet fokuserar man ofta på organisationer som föreningar, studieförbund och alla andra subjekt som inte utgör en del av myndigheterna eller av statsapparaten i övrigt. Det består då av så olikartade intressen som kyrkan, fackföreningar, hembygdsföreningar, idrottsföreningar, och välgörenhetsorganisationer.

Wikepedia

Örebros ledning säger att det är för att många i det civila samhället önskar det. De som önskar en sådan sak kanske dock är det som behöver hjälp då deras engagemang inte är tillräckligt och då är frågan om ett ideellt arbete är rätt för dom. Givetvis ska kommunen stötta och hjälpa ideella föreningar. Utan dessa olika föreningar så skulle många saker i samhället inte fungera. Jag ställer dock frågan om rätt sätt är att ställa krav på dom.

Inser när jag skriver detta att det är just det formella kravet som är borgarnas signum, både i Örebro och i Sveriges regering. Titta bara på sjukförsäkringen och skolan. Krav och kontroll så löser vi allt…

Engagemang kommer från lust, det är jag helt övertygad om. Lust kommer innefrån en människa och kommer aldrig kunna tvingas, bara lockas, fram!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: